Kansa-koulu 6 -hanke on käynnistynyt!
Järjestyksessään kuudes Kansa-koulu-hanke käynnistyi toukokuussa 2024. Hanke tukee aiempien Kansa-koulu-hankkeiden tapaan sosiaalialan kirjaamisosaamista.
Kansa-koulu 6 -hankkeen tavoitteena on edistää sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen kehittämistä kansallisesti. Hankkeessa toteutetaan kaksi työpakettia, joiden myötä Kansa-koulu-hankkeiden vuosien varrella tuottaman materiaalin jatkohyödyntäminen sekä kirjaamiskäytäntöjen soveltamisen ja kehittämisen jatkuvuus ja kansallinen ohjaus pyritään turvaamaan.
Ensimmäisessä työpaketissa hanke toteuttaa ja julkaisee Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssin digitaalisessa koulutusympäristössä. Tavoitteena on edistää sosiaalihuollon kirjaamisen perusosaamista kansallisesti – sosiaalihuollon organisaatiot pystyvät esimerkiksi hyödyntämään peruskurssia henkilöstönsä perehdyttämisessä. Peruskurssin käsikirjoitus tuotettiin Kansa-koulu 5 -hankkeen aikana Kansa-koulu-hankkeiden tuotosten ja materiaalien pohjalta. Heti Kansa-koulu 6 -hankkeen alkumetreillä päästäänkin aloittamaan kurssin tuotantoprosessi. Suomenkielinen peruskurssi julkaistaan kesäkuussa ja ruotsinkielinen peruskurssi syksyllä 2024. Pysy siis kuulolla, niin pääset tutustumaan kurssiin ensimmäisten joukossa!
Toisen työpaketin tavoitteena on tunnistaa, arvioida ja soveltuvin osin yhdistää Kansa-koulun toimintamalleja ja materiaaleja osaksi kansallista kirjaamisen tukea. Hanke järjestää esim. avainhenkilöverkoston kirjaamisen kehittämisen avainhenkilöille – mukaan työskentelyyn on kutsuttu edustajia niin hyvinvointialueilta, oppilaitoksista kuin yksityisistä organisaatioista. Työpaketissa Kansa-koulu tekee tiivistä kehittämisyhteistyötä THL:n, Kelan ja STM:n kanssa.
Kansa-koulu 6 -hanke on sosiaalialan osaamiskeskusten hanke, jonka toimintakausi on 1.5.–31.12.2024. Hankkeen hallinnoijana toimii Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus. Muina osatoteuttajina ovat Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus ISO, Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca sekä Sosiaalialan osaamiskeskus Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa Pikassos.
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta. Avustus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).