Muistoissamme Kansa-koulu 2015–2024
Kansa-koulu syntyi ajatuksesta, että lainsäädännön ja valtakunnallisen ohjauksen johdosta myös sosiaaliala on jonain päivänä osa valtakunnallista asiakastiedon arkistoa. Hanke syntyi sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyöstä, valtakunnallisesta verkostotyön osaamisesta ja ymmärryksestä, että jotain suurta on tulossa ja siihen pitää valmistautua.
Kansa-koulu antoi sosiaalialan organisaatioille ja ammattilaisille kaikkensa. Hanke valmensi kirjaamisasiantuntijoita, tuotti avointa kirjaamisen materiaalia ja pyrki aina vastaamaan arjen työstä nouseviin haastaviin kysymyksiin. Kansa-koulu verkostoi kirjaamisasiantuntijoita maakunnittain ja valtakunnallisesti sekä tuki heitä asiantuntijatehtävässään. Hanke toteutti myös oppilaitosyhteistyötä ja verkostoi yksityisiä toimijoita. Hanke tuotti tietoa sekä hyvinvointialueiden että yksityisten sosiaalihuollon organisaatioiden kirjaamisen kehittämisen tilasta. Hanke myös edesauttoi organisaatioiden kirjaamisen kehittämisen rakenteiden muodostumista ja kirjaamista kehittävien toimijoiden yhteistyötä.
“Kansa-koulu-hankkeiden ansiosta sosiaalihuollon tiedonhallinta on edennyt kentällä suuria harppauksia.”
Kansa-koulu-hankkeet kulkivat aina aikaansa edellä. Kansa-koulussa tehtiin toistuvasti asioita innovatiivisilla tavoilla tai luotiin uusia verkostoja tai toimintamalleja kaksikielisyyttä unohtamatta. Edes korona-aika, mikä muutoin haastoi niin monia muita toimintoja ja organisaatioita, ei pysäyttänyt Kansa-koulua – digitaalinen asiantuntijavalmennus oli jo valmiina saavutettavaksi jokaisesta Suomen kolkasta. Valmennusrupeamien jälkeen viimeisenä tuotoksena syntyi vielä Sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssi, kaikille avoimena ja maksuttomana tietenkin.
Kansa-koulun toimintapa ja osaaminen oli poikkeuksellista moniin muihin hankkeisiin nähden. Kansa-koulussa arvostettiin moniäänisyyttä, sosiaalialan asiantuntemusta eri sektoreilta, tiedonhallinnan asiantuntemusta, monipuolista kehittämiskokemusta, pedagogista osaamista, valmentajaotetta sekä verkostotyön taituruutta. Kansa-koulussa yhdistyi monella tapaa sellainen osaaminen, mitä vain erinomaisilta kehittäjiltä löytyy. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, innovatiivinen ja luova kehittämistyö saatiin toteutumaan etäyhteyksin, valtakunnallisesti.
Eihän Kansa-koulukaan täydellinen ollut, mutta hanke pyrki aina tekemään sitä, mitä pyydettiin ja mihin rahoitus oli myönnetty. Välillä uuvutti ja taas välillä innosti, ihan niin kuin elämässä muutenkin käy. Yksikään hanketyöntekijä ei olisi varmastikaan osannut aavistaa, miten pitkä ja vaiherikas rupeama tästä lopulta tuli. Kansa-koulu onnistui työssään sen ansiosta, että hankkeisiin löytyi aina sitoutuneita huippuosaajia.
“Ehdottomasti parhaat muistot Kansa-koulussa liittyvät osaaviin työkavereihin! Yhteen hiileen puhallettiin ja tuotettiin uusia asioita. Kavereiden osaamiseen ja vastuunkantoon pystyi aina luottamaan <3”
Kiitos sosiaalialan osaamiskeskusten johtajille siitä, että uskoitte hankkeeseen. Kannattelitte hankekausien välillä ja annoitte hankehenkilöstön toteuttaa sitä, minkä uskoimme olevan tärkeää. Kiitos hankkeiden rahoittajille. Kiitos myös Kansa-koulun hankeväki. Jokaisesta teistä on jäänyt pala Kansa-koululle ja jokaisen teidän matkassanne kulkee pieni pala Kansa-koulua.
Kiitos myös kaikille teille, jotka olette olleet mukana Kansa-koulu-hankkeiden matkassa: sosiaalihuollon organisaatiot, oppilaitokset, mutta erityisesti te kirjaamista kehittävät sosiaalihuollon ammattilaiset ja kirjaamisasiantuntijat. Ilman teidän innostustanne kirjaamisen kehittämiseen, ei olisi muodostunut pohjaa, mille rakentaa kansallista kirjaamisen kehittämistä.
Kirjaamisen kehittäminen on työ, joka ei ole tulossa valmiiksi, vaikka Kansa-koulun toiminta päättyy. Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittäminen tarvitsee tuekseen osaavaa henkilöstöä ja vahvaa ohjausta nyt ja tulevaisuudessa. Pidetään huolta jatkossakin siitä, että Kansa-koulu-hankkeiden perintö – sosiaalialan kirjaamisen erityisyys – ei unohdu!
Tämä kirjoitus on kollaasi Kansa-koulu-hanketyöntekijöiden kirjoittamista muistelmista.
Kuvassa sosiaalialan osaamiskeskusten voimaeläimet eli oske-ankat sosiaalihuollon tiedonhallinnan kuohuissa.
Kuva: Pixabay.