Siirry sisältöön

Lapsille palvelut merkitsevät ihmisiä – jokainen vaihdos syö luottamusta järjestelmään

Etusivu » Blogi » Lapsille palvelut merkitsevät ihmisiä – jokainen vaihdos syö luottamusta järjestelmään

Tuki oikeasta paikasta (TOP) -hanke on kehittänyt lastensuojelua monialaisesti vuosina 2020–2022 Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Hankkeen loppuwebinaari järjestettiin marraskuussa. Päätöspuheenvuoroissa todettiin, että hankkeen avulla on onnistuttu kehittämään sujuvia yhteistyöprosesseja eri toimijoiden välille sekä lisäämään osaamista ja tietoisuutta eri ammattilaisten työstä yli sektoreiden. Satakunnassa, jossa kehittämisen painopisteenä on ollut lastensuojelun ja sivistystoimen yhdyspinta, tämä on tarkoittanut muun muassa sijoitettu lapsi koulussa -työskentelymallin käyttöönottoa. 

 

Kouluakäymättömyys-teeman äärellä on todettu ilmiön syiden olevan moninaiset. Systeemiseen työotteeseen tutustuminen kouluissa Hyvinvoinnin juurilla -valmennuksen myötä on edistänyt yksilöllisten ratkaisujen etsimistä ja kirkastanut eri alojen ammattilaisten välistä yhteistyötä. Seuraamalla Opetus ja kulttuuriministeriön Sitouttava kouluyhteisötyö -hankkeen ja Oikeus oppia -kehittämisohjelman tuotoksia on saatu malleja puuttua oikea-aikaisesti koulupoissaoloihin ja vahvistettua kouluun kiinnittymisen mahdollisuuksia.    

 

Jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään 

Varhaiskasvatuksessa on edetty koulun mallia mukaillen. Muun muassa Rauman kaupungin esimerkin viitoittamana Sijoitettu lapsi varhaiskasvatuksessa -tiedonsiirtolomake on otettu käyttöön helpottamaan tiedonkulkua.  

Joulukuussa järjestetty Traumatisoituneet lapset varhaiskasvatuksessa -webinaari kokosi lähes 250 aiheesta kiinnostunutta kuulijaa. Sijoitettu lapsi varhaiskasvatuksessa -teema saa jatkoa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeissa. 

 

Jokaisen lapsen tulisi voida kokea olevansa turvassa 

Kokemuskumppaneiden kanssa tehty kehittämistyö on vahvistanut uudenlaista kulttuuria tarkastella palveluita ja niiden vaikuttavuutta. Kokemusasiantuntijat varmistavat, että asiakkaan näkökulma on kehittämistyön keskiössä jatkossakin.  

 

Kaksivuotinen TOP-hanke on aika kääriä joulun punaiseen pakettiin. Lahjan vastaanottajaksi merkitään hyvinvointialueet. 

 

Niina Kuusinen 

Lastensuojelun erityisasiantuntija / TOP-hanke 

niina.kuusinen@pikassos.fi

 

Lue lisää TOP-hankkeen kehittämistyöstä:

Päihdepalveluiden ja lastensuojelun kehittäminen TOP-hankkeessa
Sijoitettujen lasten terveystarkastuksia kehittämässä
Mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun yhdyspinnan kehittäminen TOP-hankkeessa
Systeeminen toimintamalli osana TOP-hanketta
Tuki oikeasta paikasta (TOP) -hanke Innokylässä

logo

Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1

VASSON UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.

Vieritä ylös