Siirry sisältöön

Sijoitettujen lasten terveystarkastuksia kehittämässä

Etusivu » Blogi » Sijoitettujen lasten terveystarkastuksia kehittämässä

Sijaishuollossa olevat lapset voivat useiden tutkimusten mukaan huonommin kuin kotona asuvat ikätoverinsa. Lapset ovat tyytymättömämpiä elämäänsä ja he kokevat terveydentilansa heikommaksi. Lastensuojelulain 51 §:n mukaan lapsen terveydentila tulee tutkia kodin ulkopuolelle sijoittamisen yhteydessä. Tiedämme kuitenkin käytännössä, että terveystarkastusta ei kaikissa kunnissa toteuteta lain velvoittamalla tavalla tai mikäli terveystarkastus tehdään, tapahtuu se usein pikaisesti terveyskeskuksessa.  

 

Tähän tarpeeseen TOP-hanke alkoi kehittämään yhdessä Turun, Salon ja Naantalin kaupunkien kanssa sijoitettujen lasten terveystarkastuksia. Kehittämisen ympärille kerättiin työryhmä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista. Sijoitettujen lasten terveystarkastusten kehittämisen tavoitteena oli luoda maakunnallinen malli lakisääteisiin terveystarkastuksiin. 

 

Työryhmä kehitti alle 10-vuotiaille lapsille, nuorille sekä ammattilaisille ja perhehoitajille esitietolomakkeet, jotka täytetään ennen lääkärintarkastusta. Tavoitteena oli, että terveystarkastusta tekevälle lääkärille välittyy paremmin tieto lapsen ja nuoren terveydentilasta. Lomakkeiden kehittämisessä oli mukana myös kokemusasiantuntijoita, jotka kommentoivat lomakkeiden kysymyksiä. Esitietolomakkeita testattiin pilotissa syksyllä 2022. Lomakkeet saivat kiitosta ja niiden käyttäminen koettiin hyväksi – pilotin aikana tuli myös kehittämisideoita, joiden pohjalta lomakkeita vielä muokattiin.  

 

Kuvaus toimintamallista sekä lomakkeet löytyvät Innokylästä. Hyvinvointialueelle siirryttäessä on tärkeää, että lomakkeiden saatavuus turvataan ja tietoa lomakkeista levitetään lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle, lastensuojelulaitoksiin sekä terveyskeskuslääkäreille. Terveystarkastuksista olisi hyvä tehdä kirjaukset lastensuojelun prosessikuvauksiin sekä palveluohjeisiin. TOP-hankkeen jälkeen vastuu lomakkeiden päivittämisestä siirtyy hyvinvointialueelle. 

 

TOP-hanke haluaa kiittää kaikkia sijoitettujen lasten terveystarkastusten kehittämisessä mukana olleita! 

 

Aliisa Kuronen  

Lastensuojelun erityisasiantuntija / TOP-hanke

aliisa.kuronen@vasso.fi

 

Lue lisää TOP-hankkeen kehittämistyöstä:

Päihdepalveluiden ja lastensuojelun kehittäminen TOP-hankkeessa
Lapsille palvelut merkitsevät ihmisiä – jokainen vaihdos syö luottamusta järjestelmään
Mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun yhdyspinnan kehittäminen TOP-hankkeessa
Systeeminen toimintamalli osana TOP-hanketta
Tuki oikeasta paikasta (TOP) -hanke Innokylässä

logo

Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1

VASSON UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.

Vieritä ylös