Versio 1.0 (päivitetty 8.4.2021).
Käsikirja asiantuntijan tukena
Olemme laatineet tämän kirjaamisasiantuntijan käsikirjan tueksi sinulle, kun suunnittelet kirjaamisvalmennuksia ja valmistaudut kirjaamisasiantuntijan rooliin.
Käsikirjan alussa on pohdittu aikuisten erilaisia tapoja oppia ja muutostyöhön liittyviä asioita. Käsikirjassa on tarjolla vinkkejä erityisesti valmennuksen suunnitteluun ja toteutukseen.
Jokainen valmennustilaisuus ja kohderyhmä ovat erilaisia, joten emme voi antaa sinulle valmiita ratkaisuja kaikkiin tilanteisiin, mutta pääset näillä ohjeilla varmasti alkuun valmennuksissa.
Käsikirjan loppuun olemme lisänneet linkkejä ja vinkkejä siitä, miten voit lisätä omaa tietämystäsi ja pysyä ajan tasalla kirjaamiseen liittyvissä asioissa.
Muistathan, että tämä käsikirja ei ole kaikenkattava julkaisu ja kehitämme tätä edelleen Kansa-koulu III -hankkeessa. Voit lähettää meille palautetta tämän käsikirjan edelleen kehittämisen tueksi. Voit myös kirjoittaa meille blogikirjoituksen omasta valmennuskokemuksestasi osoitteeseen info@kirjaamisfoorumi.fi. Blogikirjoitukset julkaistaan kirjaamisfoorumi.fi -sivustolla.
Mistä tunnistat kirjaamisasiantuntijan?
Kirjaamisasiantuntija on suorittanut Kansa-koulu-hankkeen kirjaamisvalmennuksen. Aiemmissa Kansa-koulu -hankkeissa valmennusta saaneet kirjaamisvalmentajat ovat nyt kirjaamisasiantuntijoita. Nimitys on muuttunut kuvaamaan asiantuntijoiden roolia paremmin. Roolin ja tehtäväsi voit räätälöidä itselle ja omalle organisaatiolle sopivaksi. Resurssit, organisaation rakenne ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, miten asiantuntija voi työtään tehdä. Kirjaamisasiantuntija voi esimerkiksi:
- valmentaa työkavereitaan kirjaamiseen liittyvissä asioissa
- neuvoa ja opastaa arjen tilanteissa
- hakea tietoa ja ottaa asioista selvää
- edistää valtakunnallisten toimintatapojen käyttöönottoa työyhteisössään
- toimia työyhteisönsä suuna ja korvina kirjaamisverkostoissa
Kirjaamisfoorumin materiaalipankista löydät monipuolista kirjaamiseen liittyvää oppimateriaalia, jota voit hyödyntää omassa työyhteisössäsi. Tämän käsikirjan tarkoituksena on auttaa sinua suunnittelemaan kirjaamisvalmennuksia, toimimaan asiantuntijana ja hyödyntämään Kansa-koulu-hankkeen tuottamaa materiaalia.