Sosiaalihuollon kirjaaminen kehittyy –
onko työyhteisönne valmis?
Vuoden 2021 marraskuussa voimaan tullut asiakastietolaki velvoittaa julkisia ja julkisen sosiaalihuollon lukuun toimivia yksityisiä sote-organisaatioita liittymään Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon 1.9.2024 mennessä.
Tämän myötä sosiaalihuollon kirjaamiskäytännöt tulevat muuttumaan lähivuosina merkittävästi, mikä edellyttää sosiaalihuollon organisaatioilta panostuksia kirjaamistapojen kehittämiseen.
Kirjaamisfoorumia ylläpitävät valtakunnalliset Kansa-koulu-hankkeet ovat vahvistaneet sosiaalihuollon kirjaamisosaamista jo vuodesta 2015. Sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyöllä toteutetuissa hankkeissa on vuosien varrella tarjottu lukuisille organisaatioille tukea kirjaamisosaamisen kehittämiseen ja valmennettu tuhansia sosiaalialan kirjaamisasiantuntijoita työyhteisöihin ympäri Suomea.
1.1.2023 käynnistyi jo järjestyksessään viides Kansa-koulu-hanke, jonka toiminta-aika jatkuu 31.3.2024 saakka. Hanke järjestää kirjaamisasiantuntija valmennusta syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana. Haku valmennukseen on avoinna yksityisille organisaatioille 2.–31.5. Lue lisää!
Pysy ajan tasalla – Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tietoa valmennuksestamme sekä sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.
Ajankohtaista
5/2023 Yksityisten organisaatioiden hakuaika
kirjaamisasiantuntijavalmennukseen päättyi 31.5.2023.
5/2023 Toukokuun uutiskirje on julkaistu!
1/2023 Kansa-koulu 5 -hanke on käynnistynyt – lue ensimmäinen uutiskirje!
12/2022 Vuoden 2022 valmennukset ja Verkostofoorumi ovat päättyneet!
11/2022 Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tila 2022 -raportti on julkaistu!
09/2022 Materiaalipankin valmennusmateriaali on päivitetty
Mutta...
Sosiaalipalveluissa syntyy sosiaalihuollon asiakastietoa, joka pitää kirjata asiakasasiakirjalain mukaisesti. Kirjaamisen tyyliin ja sisältöihin kohdistuu vaatimuksia, joiden tulee täyttyä, vaikka kirjaukset tehtäisiin terveydenhuollon asiakastietojärjestelmään. Kirjaamisosaamisessa on hyvä valmistautua myös tulevaan: tiedot tullaan ennen pitkää kirjaamaan määrämuotoiseen asiakasasiakirjaan.
Hienoa! Muistathan, että suuremissa organisaatioissa voi olla tarvetta useammallekin kirjaamisasiantuntijalle. Esimerkiksi jokaisessa kunnassa olisi hyvä olla vähintään kaksi kirjaamisasioihin perehtynyttä kirjaamisasiantuntijaa.
Lisäksi on tärkeää varmistaa, että asiantuntijat saavat riittävästi aikaa ja resursseja kirjaamiskäytäntöjen juurruttamiseen omassa organisaatiossaan.
Ei hätää! Kirjaamisvalmennuksen oppeja voi soveltaa omassa työssä tietojärjestelmästä riippumatta. Valmennuksemme ei ole tietojärjestelmäkoulutus, vaan keskittyy kirjaamisen sisältöön ja merkitykseen.
Kirjaamisfoorumia ylläpitää: