Siirry sisältöön

Sosiaalihuollon kirjaaminen kehittyy –
onko työyhteisönne valmis?

Vuoden 2021 marraskuussa voimaan tullut asiakastietolaki velvoittaa julkisia ja julkisen sosiaalihuollon lukuun toimivia yksityisiä sote-organisaatioita liittymään Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon 1.9.2024 mennessä.

Tämän myötä sosiaalihuollon kirjaamiskäytännöt tulevat muuttumaan lähivuosina merkittävästi, mikä edellyttää sosiaalihuollon organisaatioilta panostuksia kirjaamistapojen kehittämiseen.

Kirjaamisfoorumia ylläpitävät valtakunnalliset Kansa-koulu-hankkeet ovat vahvistaneet sosiaalihuollon kirjaamisosaamista jo vuodesta 2015. Sosiaalialan osaamiskeskusten yhteistyöllä toteutetuissa hankkeissa on vuosien varrella tarjottu lukuisille organisaatioille tukea kirjaamisosaamisen kehittämiseen ja valmennettu tuhansia sosiaalialan kirjaamisasiantuntijoita työyhteisöihin ympäri Suomea.

1.5.2024 käynnistyi jo järjestyksessään kuudes Kansa-koulu-hanke, jonka tavoitteena on edistää sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen kehittämistä kansallisesti. Hanke jatkuu 31.12.2024 asti. 

Pysy ajan tasalla – Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tietoa sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.

Mutta...

Sosiaalipalveluissa syntyy sosiaalihuollon asiakastietoa, joka pitää kirjata asiakasasiakirjalain mukaisesti. Kirjaamisen tyyliin ja sisältöihin kohdistuu vaatimuksia, joiden tulee täyttyä, vaikka kirjaukset tehtäisiin terveydenhuollon asiakastietojärjestelmään. Kirjaamisosaamisessa on hyvä valmistautua myös tulevaan: tiedot tullaan ennen pitkää kirjaamaan määrämuotoiseen asiakasasiakirjaan.

Hienoa! Muistathan, että suuremissa organisaatioissa voi olla tarvetta useammallekin kirjaamisasiantuntijalle. Esimerkiksi jokaisessa kunnassa olisi hyvä olla vähintään kaksi kirjaamisasioihin perehtynyttä kirjaamisasiantuntijaa.

Lisäksi on tärkeää varmistaa, että asiantuntijat saavat riittävästi aikaa ja resursseja kirjaamiskäytäntöjen juurruttamiseen omassa organisaatiossaan.

Ei hätää! Kirjaamisvalmennuksen oppeja voi soveltaa omassa työssä tietojärjestelmästä riippumatta. Valmennuksemme ei ole tietojärjestelmäkoulutus, vaan keskittyy kirjaamisen sisältöön ja merkitykseen.

Kirjaamisfoorumia ylläpitää:

 

Kansa-koulu 6 -hankkeen logo.

Euroopan unionin rahoittama / NextGenerationEU

Vieritä ylös