Siirry sisältöön

Sosmetan asiakirjarakenteet ovat suppeampia kuin käytössä olevat pohjat. Kuukausittaisissa raporteissamme esimerkiksi peilataan asetettuja tavoitteita.

Vastaus julkaistu: 12/2021 Vastaaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Jos koette, että Sosmetasta puuttuu jotain oleellisia asiakirjarakenteita, tehkää niistä lisäysehdotus sotetiedonhallinta@thl.fi sisältäen konkreettiset ehdotukset millaisia ja minkä sisältöisiä asiakirjarakenteita Sosmetaan tulisi lisätä. Sosmetaan on lisätty asiakirjarakenne Sosiaalihuollon yhteenveto, jota voi käyttää esim. laitoksissa kuukausittaisten yhteenvetojen laatimiseen. Tähän asiakirjaan on mahdollista kuvata mainittuja asioita.

Lue lisää

Milloin sosiaalipalvelupäätös tulisi tehdä läheistään hoitavan vapaan päätöksenä?

Vastaus julkaistu: 12/2021 Vastaaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Päätös tehdään silloin, kun henkilölle, joka ei ole omaishoitaja, mutta hoitaa läheistään, myönnetään vapaapäiviä eli hoidettavan hoito järjestetään muulla tavoin. Tällöin päätökseen kirjataan sosiaalipalvelu, jota päätös koskee -kohtaan “läheistään hoitavan vapaa”, ja päätöksen metatietoihin kirjataan sosiaalipalveluksi samainen läheistään hoitavan vapaan palvelu. Tällöin kyse on hoitajalle tehtävästä…

Lue lisää

Tuleeko kriisityöstä tehdä päätös, ja miten työ tulisi kirjata, kun kriisityötä annetaan osana sosiaaliohjausta tai -päivystystä?

Vastaus julkaistu: 12/2021 Vastaaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Jos kyse on päivystyksellisesti/kiireellisesti annettavasta kriisityön palvelusta, eikä päätöksen tekeminen sovi prosessiin, ei päätöksen tekeminen ole välttämätöntä. Tämä on myös STM:n edustajan näkemys asiaan. Kriisityö on yksi sosiaalipalveluista, ja jos kriisityöstä tehdään kirjauksia, esim. kertomusmerkintöjä, kirjataan asiakirjan sisältöön ja metatietoihin sosiaalipalveluksi kriisityö.

Lue lisää

Onko olemassa yleistä yhteenvetoasiakirjaa? Lapsiperheiden palveluiden alaista perhetyötä tehtäessä laadittavalle yhteenvedolle ei löytynyt asiakirjaa.

Vastaus julkaistu: 12/2021 Vastaaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Kyllä on. Sosmetassa on julkaistu kesäkuussa 2021 uusi asiakasasiakirjarakenne ”sosiaalihuollon yhteenveto”. Sosiaalihuollossa laaditaan erilaisia yhteenvetoja esimerkiksi sosiaalipalvelua toteutettaessa, palvelun päättyessä tai huostaanottoa valmisteltaessa. Asiakirjarakenne on geneerinen, jotta se soveltuu erilaisiin tarkoituksiin eri palveluissa ja tilanteissa.

Lue lisää

Mitä asiasisältöjä Sosmetan asiakirjapohjiin kirjataan? Mihin kirjataan kuukausiraportit tai menetelmällinen työskentely? Mihin tarkoitukseen ovat Merkintä terapeuttisesta työskentelystä ja Merkintä toimintakyvystä?

Vastaus julkaistu: 12/2021 Vastaaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Kuukausiraportit voi kirjata sosiaalihuollon yhteenvetoon, menetelmällinen työskentely sopivaksi katsomaanne kertomusmerkintään. Merkintä terapeuttisesta työskentelystä ja merkintä asiakkaalle tehtävästä tutkimuksesta on lisätty lähinnä kasvatus- ja perheneuvonnan tarpeista johtuen, mutta niitä voi tietysti käyttää muutkin. Käyttöoikeudet näille merkinnöille ovat rajatummat kuin monien muiden merkintöjen ja asiakirjojen (vain saman palvelun…

Lue lisää
Vieritä ylös