Aikuissosiaalityö
Työikäisten sosiaalipalveluiden kehittäminen osana Tulevaisuuden sote-keskusta
Työikäisten sosiaalipalvelujen kehittämisohjelma käynnistyi tammikuussa 2022. Kehittämishanke jakaantuu kolmeen osioon:
- Työikäisten sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuuden määrittely
- Monialainen työskentely sote-keskuksessa
- Rakenteellisen sosiaalityön edistäminen ja sosiaalityön tietoperustainen kehittäminen
Kehittämisessä on tavoitteena kuvata erityisesti monialaista palvelua tarvitsevien asiakkaiden palveluketjut ja palvelukokonaisuudet. Kuvausta varten erikseen perustettu työryhmä työskentelee tavoitteen saavuttamiseksi asiakassegmentointien, sosiaalipalvelujen määrittelykorttien, moniammatillisten työryhmien ja monialaisten palvelujen kuvaamisen parissa. Hankeosiossa keskitytään muun muassa kuvaamaan, mitkä työikäisten sosiaalipalveluista tulee jatkossakin olla lähipalveluita, mitä palveluita voimme tarjota alueellisesti ja mitkä palvelut voidaan keskittää. Teemoina on lisäksi digitaalisten palveluiden hyödyntäminen, jalkautuvan ja yhteisösosiaalityön hyvien toimintamallien löytäminen ja levittäminen sekä erityisen tuen tarpeisten asiakkaiden palvelukokonaisuudet ja palveluiden nivelvaiheet.
Tulevaisuudessa sote-keskuksessa tulee työskentelemään sosiaalihuollon ammattilaisia terveydenhuollon ammattilaisten rinnalla. Kuusi sosiaalityöntekijää pilotoi kokonaisuutta olemassa oleviin asiakasohjausta tarjoaviin terveyskeskuksiin. Aikuissosiaalityön, vammaispalveluiden sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden piirissä on asiakkaita, joiden palvelutarve ja kokonaistilanne on erityisen haastava. Näissä tilanteissa tarvitaan monialaista yhteistyötä asiakkaan kokonaistilanteen kartoittamiseksi ja palveluiden yhteensovittamiseksi. Pilotoinnin kautta määritellään ja kuvataan sote-keskuksen työikäisten monialaisen tiimin osallistujat, roolit, tehtävät ja tavoitteet sekä pilotoidaan tiimin toimintaa. Lisäksi määritellään sosiaalihuoltolain mukaisen omatyöntekijän rooli monialaisessa yhteistyössä. Tavoitteena on muotoilla palveluintegraatiota vahvistava toimintamalli erityisen haastavassa asemassa olevien asiakkaiden tilanteiden ratkaisemisen tueksi, mallintaa hyvinvointialueen, kuntien ja Kelan sekä muiden toimijoiden välistä yhteistyötä sekä edistää kuntoutuspalveluiden yhteensovittamista.
Työikäisten sosiaalipalveluissa asioivien henkilöiden elämäntilanteet ja haasteet ovat usein yhteiskunnallisesti monimutkaisia. Niiden ratkaisemiseksi tarvitaan tutkimusnäyttöön perustuvia käytäntöjä sekä monialaista yhteistyötä ja tiedontuotantoa. Hankkeen avulla edistetään vaikuttavien toimintakäytäntöjen leviämistä sekä niiden arviointia alueella. Varsinais-Suomessa on käytössä Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen luoma sosiaalisen raportoinnin malli. Tavoitteena on edistää mallin käyttöönottoa siten, että sosiaalisen raportoinnin tuloksia hyödynnetään jatkossa osana palvelujen kehittämistä ja päätöksentekoa. Sosiaalihuollon tutkimus- kehittämis- ja innovointirakenne koostuu tällä hetkellä osista, vaikka professiona se edellyttää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan aktiivista roolia. Hankkeen tavoitteena on suunnitella sosiaalihuollon tuleva TKI-rakenne yhteistyössä muiden kehittämisohjelmien kanssa.
Projektipäällikkö Laura Leppänen
Sosiaalityöntekijä VTM, sairaanhoitaja AMK
Työikäisten sosiaalihuollon kehittämisohjelma,
Tulevaisuuden sote-keskushanke
050 556 8806
Kehittämisestä löytyy lisätietoa myös hyvinvointialueen nettisivuilta
https://vshyvinvointialue.fi/article/tyoikaisten-sosiaalipalvelujen-kehittamisohjelma/


Ville Santalahti
MATERIAALIT
PRO SOS -hankkeessa tuotetut loppumateriaalit löytyvät http://www.prosos.fi - Jos haluat lisätietoa/koulutusta jostain näistä aiheista, ota yhteyttä!
Näkökulmia palvelutarpeen arviointiin. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 144. Minna Zechner (toim.)
PKS-hyvinvointimittarin käyttöönootto kunnan aikuissosiaalityössä -tiedostot.
Varsinaissuomalaisen aikuissosiaalityön näkymät muuttuvissa rakenteissa -julkaisu
30.11-seminaarin esitykset: 30.11.2018-diat
JULKAISUN TAUSTAMATERIAALI:
Jalkautuminen ja matala kynnys:
Raportoidut Raision jalkautumisen kokeilut:
J3RAISIO jalkautuminen TK
J2RAISIO jalkautuminen SRK
J1RAISIO jalkautuminen KELA
Naantalin jalkautuvan työtavan kuvaus
Uudenkaupungin ja Raision aikuissosiaalityö sosiaalisessa mediassa, kuvaus
Rakenteellinen sosiaalityö:
Palvelutarpeen arviointi:
Sosiaalinen kuntoutus:

Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1
VASSON UUTISKIRJE
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.