Siirry sisältöön

Vasson sopimuskunnat voivat pyytää sosiaaliasiamiehen mukaan valvonta- ja ohjauskäynneille

Etusivu » Blogi » Vasson sopimuskunnat voivat pyytää sosiaaliasiamiehen mukaan valvonta- ja ohjauskäynneille

Pyynnön voi tehdä, kun valvontakäynti perustuu aluehallintoviraston antamaan määräykseen, tai kun valvontaan liittyy erityistä huolta asiakasturvallisuudesta.

Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Vasso Ab tuottaa tällä hetkellä Sosiaalihuollon asiakaslain mukaisen sosiaaliasiamies-palvelun kolmelletoista sopimuskunnalle. Vuoden 2019 sosiaaliasiamiehen kuntaselvityksessä asiamies esitti yhdeksi asiamiehen kehittämisaihioksi kuntien mahdollisuutta kutsua sosiaaliasiamies mukaan kuntien tekemille sote-yksiköiden ohjaus- ja valvontakäynneille.

Kehittämisidean tiimoilta on pidetty kaksi Teams-kokousta kuntien edustajien kanssa. Asiamiehen pyytäminen mukaan valvontakäynneille nähtiin aiheelliseksi ainakin silloin, kun valvontakäynti perustuu aluehallintoviraston kunnalle antamaan määräykseen tehdä valvontakäynti sekä valvontoihin, joista erityisesti on noussut esiin jotain asiakasturvallisuuteen liittyvää huolta.

Sosiaaliasiamiehen rooli kuntien ohjaus- ja valvontakäynneillä kohdistuu asiakkaan asemaan ja oikeuteen liittyviin teemoihin sekä asiakkaan osallisuuden kokemuksen esiin tuomiseen. Mainituista teemoista voidaan kunnan kanssa etukäteen laatia kysymyksiä asiakkaille esitettäväksi. Asiakkaan ja sosiaaliasiamiehen välinen keskustelu on vapaaehtoista asiakkaalle ja keskustelusta esiin nousseita asioita voidaan tilastoida anonyymisti. Sosiaaliasiamies ei ole lainsäädännössä tarkoitettu valvova viranomainen eikä siten voi saada pääsyä asiakastietoihin.

Palvelu tarjotaan kunnille tämän hetkisiin sopimuksiin sosiaaliasiamiestoiminnasta ja aloitetaan maksuttomana palveluna. Sopimuskunnat voivat pyytää sosiaaliasiamiehen mukaan ohjaus- ja valvontakäynneilleen ottamalla asiamieheen yhteyttä:

Kati Lammi, OTM
Sosiaali- ja potilasasiamies
kati.lammi [at] vasso.fi (ensisijainen yhteydenottotapa)
puh. 050 5590 765 (soittoajat ma klo 12-14 ja ti-to klo 9-11)

logo

Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1

VASSON UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.

Vieritä ylös