Vuosi 2020 pakettiin
Kiitos vuodesta 2020 sosiaalialalle, varsinkin Varsinais-Suomessa. Palautetta voit antaa toiminnastamme palautekyselyssä.
Tämä vuosi oli monella tapaa erikoinen ja haastava sosiaalialalle. Harva jaksaa enää puhua koronasta, mutta pakkohan se on tässäkin mainita. Sosiaalialan osaamiskeskusten lakisääteinen tehtävä (linkki Finlexin lakiin sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta) on laaja, mutta se voidaan tiivistää sosiaalialan asiantuntemuksen kehittämisen vaateeseen. Toisin sanoen, ydintehtävämme on huolehtia siitä että sosiaaliala kehittyy eikä taannu.
Vuoden 2020 tilanne on toisaalta vaikeuttanut, toisaalta helpottanut ydintehtävämme toteuttamista. Vaikeuttanut siksi, että sosiaalialalle on tullut koronan myötä vielä enemmän tehtävää (pääsääntöisesti), eikä tämä ole helpottanut työntekijöiden osallistamista koulutuksiin ja seminaareihin. Toisaalta pakotettu etätyö ja -seminaarit ovat tehneet tapahtumista “helpommin lähestyttävän”. Hipsukoissa siksi, että ei se sitä kaikille ole. Toiset vihaavat Teamsissä roikkumista. Viehän se paljon vuorovaikutukselta ja ylipäätään vaatii erilaista keskittymistä, tekniikkaa jne.
Vuosi toi meille myös uusia mahdollisuuksia. Osin koronan ja osin pitkäjänteisen kehittämistyön vuoksi, saimme vihdoin hieman lisätukea kehittämistyöhön. Sosiaalialalle saatiin valtion tutkimusrahaa noin neljä miljoonaa euroa vuosittain (STM:n uutinen VTR:stä), jonka hakuun osaamiskeskukset voivat osallistua. Lisäksi lastensuojelun kehittämiseen valjastettiin valtakunnallisesti osaamiskeskukset (linkki uutiseen). Myös kirjaamisen kehittäminen sai jatkoa Kansa-koulu III:n muodossa (hanke-sivu).
Olemme myös tuotteistaneet juridisia palveluitanne ja nyt sosiaalialalle on paremmin saatavissa koulutuksia, oikeusapua ja tukea juridisiin kysymyksiin niin lastensuojeluun kuin sosiaali– ja potilasasiamiestoimintaan. Lisäksi palveluita myydään edelleen tiedolla johtamisen tueksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
Sosiaalinen raportointi on jäänyt PROSOS -hankkeen jälkeen osaksi Vasson perustoimintaa ja levinnyt avustuksellamme jo ainakin Kainuuseen sekä Eksoteen/Kymsoteen. Kehittämistyötä jatketaan osana sosiaalihuollon kehittämisohjelmaa vuonna 2021.
Lisäksi tietenkin ‘pienenä mausteena toimintaan’ on Marinin hallituksen sote-uudistus. Vasso on vahvasti edustamassa sosiaalialaa eri työryhmissä ja tästä saamme toivottavasti paremmin tietoa heti alkuvuodesta, kun sote-uudistukseen saadaan viestintäresurssia.
Voit lukea myös laajemmin tavoitteistamme 2020 ja alkuvuodesta 2021 samasta paikasta myös tarkemman toimintakertomuksen.
Paljon jää sanomatta, mutta viimeiseksi haluamme ennakkotietona mainostaa huoli-ilmoituskampanjaa, joka julkaistaan 12.1.2021 klo 9.00. Kampanja on osa yhteistyötä Varsinais-Suomen muistiyhdistyksen ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen kanssa.
Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1
VASSON UUTISKIRJE
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.