Siirry sisältöön

Ajankohtainen opinnäytetyö: Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymän perhetyötä kehittämässä

Etusivu » Blogi » Julkaisut » Ajankohtainen opinnäytetyö: Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymän perhetyötä kehittämässä

SOFIA-NOORA ÖSTER

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUKUNTAYHTYMÄN PERHETYÖTÄ KEHITTÄMÄSSÄ: Omaohjaajan tekemän perhetyön käyttäjäkokemuksen mallinnus


Tiesitkö,  että kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten lukumäärä on  parhaillaan korkeampi  kuin koskaan ennen? Vertailtaessa maakuntien välisiä eroja, laitokseen sijoitettujen lasten osuus on suurin täällä Varsinais-Suomen alueella.  Tilastoista voidaan  päätellä, että vaikeassa tilanteessa olevien lasten ja perheiden tukeminen ei ole onnistunut ja tulevaisuudessa tulisikin keskittyä kohdentamaan tukea oikein ja tunnistamaan sijoitusten takana olevia ilmiöitä paremmin.

Opinnäytetyönäni osallistuin Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymän perhetyön kehittämiseen tekemällä omaohjaajan tekemästä perhetyöstä käyttäjäkokemuksen mallinnuksen. Tein sen palvelumuotoilun keinoin osallistaen omaohjaajan tekemän perhetyön ympärillä olevat toimijat yhteiseen kehittämistyöhön. Työtä tehdessäni koin erityisen tärkeäksi sen, että jokaisen toimijan ääni tulisi kuuluville!

Tämän kehittämistyön tuotoksina syntyi omaohjaajan tekemän perhetyön jäsennys, omaohjaajan tekemän perhetyön kokemuksellinen palvelupolku ja perheen kanssa työskentely -mallin SWOT -analyysi.  Käyttäjäkokemuksen  mallinnus auttoi  nostamaan omaohjaajan perhetyössä esille ne keskeiset asiat, joita kehittäessään organisaatio voi hyötyä ja toteuttaa vaikuttavampaa omaohjaajan tekemää perhetyötä.

Kehittämistyö vahvisti näkemystäni monitoimijaisen tiedon keräämisen ja hyödyntämisen tärkeydestä, kun tavoitellaan asiakaslähtöisiä, tarpeisiin vastaavia ja vaikuttavia palveluja. Työni suurin yllätys oli yhteiskehittämisestä ja tulosten jakamisesta johtunut yhteinen oppiminen. Tulosten jakamisen hyödyt näkyivät merkittävästi siinä, miten toimijat ryhtyivät tarkastelemaan omia työ- ja toimintatapojaan sekä asenteitaan perhetyöhön liittyen.

Opinnäytetyö löytyy täältä.


Sofia-Noora on valmistunut Turun ammattikorkeakoulusta sosionomiksi maaliskuussa 2020. Hän työskentelee tällä hetkellä Halikon perhetukikeskuksessa ohjaajan sijaisena opetellen uutta rooliaan omaohjaajana. Sofia-Nooralle tärkeää on tehdä työtä sydämellä ja asiakasta kunnioittaen. Hän haluaa kiittää opinnäytetyöhön osallistuneita tahoja hyvästä yhteistyöstä!

logo

Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1

VASSON UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.

Vieritä ylös