Siirry sisältöön

Vetoomus sosiaalityön tutkimuksen vahvistamiseksi

Etusivu » Blogi » Kannanotot » Vetoomus sosiaalityön tutkimuksen vahvistamiseksi

Valtakunnallinen sosiaalityön yliopistoverkosto Sosnet, sosiaalialan osaamiskeskukset ja Sosiaalityön tutkimuksen seura ovat yhdessä tehneet vetoomuksen sosiaalityön tutkimuksen vahvistamisen tärkeydestä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsittelyssä oleva lakiesitys sosiaalityön tutkimusrahoituksen käyttöön ottamiseksi on välttämätön avaus sosiaalihuollon tutkimusperustaisuuden tukemiseen. Lakiesityksessä sosiaalihuoltolain muuttamiseksi (HE 5/2020) on säädös yliopistotasoisen sosiaalityön tutkimuksen valtionrahoituksesta. Ehdotettu laki toteuttaa pääministeri Marinin hallitusohjelmaa, jonka mukaan voimavarat sosiaalialan tutkimus ja kehittäminen turvataan pitkäjänteisesti, rakennetaan Suomeen sosiaalihuollon tutkimus- ja kehittämisrakenne sekä luodaan erillinen sosiaalityön tutkimusta tukeva valtionrahoitus.

Sosiaalityön tutkimus vastaa erityisesti menetelmien ja käytäntöjen kehittämisestä. Tarvittaisiin tutkimusta tukevia rakenteita ja taloudellisia resursseja, jotta sosiaalityön tutkimusesta saataisiin pitkäjänteistä, kuten esimerkiksi tutkimus terveydenhuollossa. Sosiaalialalle ei tämän vuoksi ole juurikaan kehittynyt systemaattiseen tutkimusnäyttöön perustuvia työmenetelmiä. Erityisesti lasten ja perheiden palveluista, aikuissosiaalityöstä ja vanhuspalveluista tarvitaan lisää tutkimukseen perustuvaa tietoa ja tämä on huomattu myös useissa selvityksissä.

Koronaan liittyvän poikkeustilanteen vuoksi tutkimusrahoitusta koskeva lakiesitys on tullut entistä tärkeämmäksi. Viruksen leviämisen estämisen vuoksi tehdyt välttämättömät rajoitukset ovat aiheuttaneet jo nyt isoja yhteiskunnallisia muutoksia, joilla on vakavia vaikutuksia ihmisten elämässä. Varsinkin lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnista on jo tällä hetkellä suuri huoli.

Meidän sosiaalihuollon asiantuntijoiden yhteisen näkemyksen mukaan laki tulisi saattaa voimaan välittömästi, jotta koronan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin päästäisiin pureutumaan tutkimusperustaisesti mahdollisimman pian.

Lue koko vetoomus tästä.

Kategoriat
logo

Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1

VASSON UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.

Vieritä ylös