Ajankohtainen opinnäytetyö: Psykoedukaatio mielenterveyden tukena osallisuutta edistävässä sosiaalityössä
Etusivu » Blogi » Opinnäytteet »
Susanne Peltola
Jokamielentaidot –
Psykoedukaatio mielenterveyden tukena osallisuutta edistävässä sosiaalityössä
Mielenterveys on positiivinen ja hyvä asia. Mielenterveys voidaan nähdä yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan toiminnan edellytyksenä, voimavarana ja henkisenä pääomana. Moni kuitenkin kamppailee mielenterveyspulmiensa kanssa yksin, koska avun saaminen voi olla hankalaa. Mielenterveyspalvelujen ruuhkautuminen ja resurssien puute on näkynyt niin kunnallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla jo pitkään. Mielenterveysongelmista ja niiden liitännäisseurauksista aiheutuvat taloudelliset kustannukset ovat mittavat. Tulipalot täytyy sammuttaa, mutta miten niiden syttymistä voitaisiin ennaltaehkäistä?
Tein opinnäytetyöni kehittämishankkeena ja suunnittelin, tuotin sekä toteutin mielenterveyden teemaviikon, Jokamielentaidot. Tavoitteena oli synnyttää mielenterveyden edistämiseen suunnattua matalan kynnyksen toimintakulttuuria, herättää avointa keskustelua mielenterveyteen liittyvistä asioista ja luoda myönteistä asenneilmapiiriä stigman poistamiseksi. Toimeksiantajani ja yhteistyötahoni oli Raision Olkkari, joka on kuntalaisille tarkoitettu kohtaamispaikka, neuvonta- ja palvelupiste.
Tämän kehittämistyön myötä tuli näkyville, että ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita mielenterveytensä edistämisestä. On tärkeää, että mielenterveyteen liittyvää tietoa on tarjolla ja helposti saatavilla, eikä leimautumista tarvitse pelätä apua hakiessa. Teemaviikon tapahtumat oli tarkoitettu kaikille kuntalaisille matalan kynnyksen, vapaaehtoisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteella. Osallistujien kesken syntyi yhteistoiminnan ja vertaistuen lisäksi avointa keskustelua mielenterveydestä. Tulevaisuutta ajatellen toivottiin mielenterveyden edistämiseen suunnattua jatkotoimintaa, luentoja ja workshoppeja.
Mielenterveys kuuluu kaikille ja se tulee nähdä ihmisen perusoikeutena.On tärkeää miettiä, millä tavoin tätä viestiä tuodaan esille myös sosiaalityön kentällä. Mielenterveys ei ole vain yksilön oma asia. Toivon, että yhä enenevissä määrin kehitetään yli sektorirajojen mielenterveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn suunnattua palveluntarjontaa asiakasosallisuus huomioiden. Oikea-aikaisesti tarjottu varhainen tuki ehkäisee mielenterveysongelmien eskaloitumista ja mielenterveyspalveluissa syntyviä asiakasjonoja.
Opinnäytetyö löytyy täältä.
Susanne on valmistunut toukokuussa 2020 Turun ammattikorkeakoulusta sosionomiksi. Hän haluaa työskennellä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten parissa, luoda kestävää yhteiskunnallista turvaverkkoa ja edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Susannelle tärkeää on tehdä työtä niin, että ihmiset voisivat elää, kehittyä ja kasvaa omaan mittaansa turvallisessa, hyvinvointia ja suvaitsevaisuutta edistävässä yhteiskunnassa. Hän haluaa kiittää opinnäytetyöhön osallistuneita tahoja hyvästä yhteistyöstä!
Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1
VASSON UUTISKIRJE
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.