Työikäisten sosiaalipalvelujen kehittäminen vaatii perustan kuntoon laittamista nopeasti
Etusivu » Blogi » Aikuissosiaalityö »
Varsinais-Suomen työikäisten sosiaalihuollon kehittämisohjelma käynnistyi tammikuussa. Kehittämisen tueksi perustettu työryhmä aloitti työskentelyn osana rakenneuudistus -hanketta jo syksyllä 2021 ja siksi olemme hyvässä vauhdissa. Toki on myönnettävä, että aikamoinen savotta on edessä.
On yleisesti todettu, että sosiaalihuollon tietopohja on kovin hauras ja vähäinen. Tähän on törmätty myös käynnistyneessä kehittämisessä. Yhteneväisen tiedon vähyys aiheuttaa suuren haasteen. Tavoitteena olisi pystyä suunnittelemaan ehdotusta työikäisten sosiaalipalvelujen lähipalveluista, jalkautuvista palveluista, alueellisista palveluista ja keskitetyistä hyvinvointialueen palveluista. Mikä meillä sitten on haasteena?
Jotta voisimme järkevästi suunnitella palveluiden rakennetta, tarvittaisiin ensimmäiseksi tiedot seuraavista asioista:
- Kuinka paljon yhteydenottoja ja ilmoituksia työikäisistä otetaan vastaan?
- Kuinka moni näistä johtaa sosiaalihuoltolain mukaiseen palvelutarvearvioon?
- Entä kuinka moni asiakas ohjautuu palveluihin palvelutarvearvion kautta?
- Ja kun palveluihin ohjaudutaan, mitä palveluita asiakkaalle myönnetään?
- Kuinka moni asiakas on erityisen tuen tarpeessa, jolloin aktiivisena toimijana tulisi olla sosiaalityöntekijä?
- Kuinka monta työntekijää ja millä koulutuksella tekee tätä työtä?
Tietojen saannin hankaluus liittyy moneen asiaan, asiakastietojärjestelmät palvelevat huonosti tiedon saannissa, kunnissa ei kerätä tietoja, tietojen saantiin tarvittavia osioita ei ole otettu käyttöön tai niihin linkittyviä asioita ei kirjata. Terveydenhuollon tietopohjaan verrattuna olemme siis auttamattomasti jäljessä.
Jotta voisimme määritellä tulevan hyvinvointialueen resursointia, pitäisi meidän lisäksi tietää, kuinka moni asiakas tarvitsee omatyöntekijäkseen sosiaalityöntekijän ja kuinka moni sosiaaliohjaajan. Kuntakentältä saadun viestin mukaan näyttää kuitenkin siltä, että esimerkiksi sosiaalityöntekijän ja sosiaaliohjaajan tehtävänkuvia ei ole laajasti määritelty ja asiakkaiden ohjautuminen omatyöntekijälle saattaa mennä enemmänkin sen mukaan, onko kunnassa tarvittavat sosiaalityöntekijäresurssit. On lisäksi huolestuttavan yleistä, ettei erityisen tuen tarpeen määrittelyä ole otettu osaksi asiakasprosessia.
Tiedon ja johtamisen välistä etäisyyttä on työikäisten sosiaalipalveluissa jatkossa kavennettava. Nykytilanteessa haasteena on olemassa olevan tiedon hajanaisuus ja yhteisten mittarien puuttuminen sekä arvioinnin toimenpidekeskeisyys. Sosiaalihuollon sisältökehittämisen rinnalle tarvitaan tietoperustaisuuden vahvistamista, joka hyödyntää koko hyvinvointialuetta. Sosiaalihuollon tietopohjan ohuus aiheuttaa sen, että sosiaalihuoltoa ei johdeta riittävällä tiedolla eikä sen kehittämisen lähtökohdaksi saada juurikaan tarvittavia tietoja.
Onneksi siis olemme tekemässä asioille jotain. Yhdessä laajan asiantuntijatyöryhmän kanssa voimme saada aikaan nopeastikin muutosta. Lisäksi on ollut hienoa huomata, miten alueella toimivat työikäisten sosiaalipalveluja johtavat ovat lähdössä mukaan yhteiseen kehittämiseen. Sosiaalihuollon kehittämisohjelman projektipäällikkönä totean, että töitä on paljon, mutta yhdessä tehden saamme aikaan varmasti monia tarvittavia muutoksia!
Lisätietoa Vasson sivuilta ja hyvinvointialueen sivuilta
Teija Ahokas
Projektipäällikkö, sosiaalityöntekijä YTM
Työikäisten sosiaalihuollon kehittämisohjelma
Tulevaisuuden sote-keskusohjelma
Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Läntinen Pitkäkatu 21-23E 4. krs, 20100 Turku
puh. 050 382 2772
teija.ahokas@vasso.fi
Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1
VASSON UUTISKIRJE
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.