Siirry sisältöön

Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan alkuvuodesta 2024 – samalla asiamiestoiminta siirtyy Varhalle

Etusivu » Blogi » Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan alkuvuodesta 2024 – samalla asiamiestoiminta siirtyy Varhalle

Uudessa laissa säädetään potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnan järjestämisestä sekä riippumattomuudesta, kelpoisuudesta ja tehtävistä. Lisäksi säädetään henkilötietojen käsittelystä.

Nykyisten asiamies-nimikkeiden sijaan otetaan käyttöön sukupuolineutraalit nimikkeet potilasasiavastaava ja sosiaaliasiavastaava.

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät vastaavat pitkälti nykyisiä potilas- ja sosiaaliasiamiesten tehtäviä. Vastaavien tehtävänä on muun muassa neuvoa potilaita, asiakkaita ja heidän läheisiään, avustaa heitä muistutuksen teossa ja tiedottaa oikeuksista. Lisäksi potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tulee seurata potilaiden ja asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja laatia siitä vuosittain selvitys toiminnan järjestäjälle.

 

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminta järjestetään kokonaan julkisena palveluna Varhan toimesta 1.1.2024 alkaen. Vasson ostopalveluna Varhalle tuottama sosiaali- ja potilasasiamiestoiminta päättyy 31.12.2023.

 

Varha järjestää vuoden 2024 alusta potilas- tai sosiaaliasiavastaavien toiminnan julkisessa ja yksityisessä sosiaali- ja terveydenhuollossa, työterveyshuollossa sekä varhaiskasvatuksessa. Tavoitteena on, että toiminnan keskittäminen hyvinvointialueille yhdenmukaistaa potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toimintaa.

 

Lisää aiheesta:
STM:n tiedote: Uusi laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnasta voimaan alkuvuodesta 2024
Laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavista (739/2023)

logo

Läntinen Pitkäkatu 21-23 E 4.krs, 20100 Turku
puh. 050 559 0700
etunimi.sukunimi [at] vasso.fi
www.vasso.fi
Y-tunnus: 1796674-1

VASSON UUTISKIRJE

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat sähköpostiisi kuukausittaisen tietopaketin Varsinais-Suomen sosiaalihuollon tärkeimmistä keskusteluaiheista, tapahtumista ja uutisista.

Vieritä ylös